Kawasaki ATV Forum Header   Kawasaki ATV Forum Header Right
Go Back   Kawasaki ATV Forum > Kawasaki ATV Performance / Maintenance / Technical > Kawasaki Brute Force/Prairie/Bayou

Kawasaki Brute Force/Prairie/Bayou Kawasaki's strong and reliable utility ATVs

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-07-2011, 02:44 PM   #1
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Sep 2011
Location: Michigan
Posts: 8
View bigbubbalouie's Photo Gallery(0)
Default Electrical Wont Start....somewhat mechanically enclined

I NEED HELP. My dad just gave me a 1986 Kawasaki Bayou 300 2x4 with differential. It always had a hard time starting in the cold, but never electrical issues. My dad said he bought a new battery and at first it started, then he was having to jiggle the key, and now nothing. No neutral light, headlight, or clicking, nothing. The battery is good.

Here is what I have done so far.

1. Looked at 10 million posts and still cant figure it out. I might not have tried everything properly.

2.Took off all the plastic to have access to everything.

3. Tried to pass the relay on the ignition with a screwdriver, and still did not get any lights.

4. Looked at what i think is the solenoid and noticed the connections were very rusty.

5. Checked the only fuse i could find, looked fine.

6. Checked ground to frame, clean and connected/

Please help. I am hoping to use this ATV to plow some driveways in the neighborhood to earn money for school, put i cant plow if it doesnt start!
bigbubbalouie is offline   Reply With Quote
KawieRiders is the premier Kawasaki ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads. Please Register - It's Free!
Old 09-07-2011, 02:49 PM   #2
Senior Member
Feedback Score: 3 reviews
 
NovaKaw650's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 8,209
View NovaKaw650's Photo Gallery(0)
Default

Clean all the connections, and pay attention to the jiggly key switch. It may have quit completely.
__________________
2002 665 Prairie
FPS 12:1 pistons
FST Stage II Cams
Mild porting
Crossover intakes
Modded airbox
Full Muzzy
Dalton weights
VFJ Springs
Other weird stuff

2011 Stratos 186XT Bass Boat
Mercury Optimax 115hp
Minn Kota 70lb 24v trolling motor
Lowrance Electronics
NovaKaw650 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 03:18 PM   #3
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Sep 2011
Location: Michigan
Posts: 8
View bigbubbalouie's Photo Gallery(0)
Default

the key switch does not seem to be loose. i am cleaning the connections to the solenoid as we speak, but it doesnt seem rusty enough to cause a problem with the connection. How exactlly do i "jump ith from the solenoid" as someone told me to do??
bigbubbalouie is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 04:00 PM   #4
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Sep 2011
Location: Michigan
Posts: 8
View bigbubbalouie's Photo Gallery(0)
Default

ok so i cleaned the connections for the solenoid, and i am able to jump it and get it to turn over by using a screw driver. However, it still wont start. it turns over, but wont start up.......Can anyone offer a suggestion to the next step of my never ending project!!
bigbubbalouie is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 04:13 PM   #5
Senior Member
Feedback Score: 3 reviews
 
NovaKaw650's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 8,209
View NovaKaw650's Photo Gallery(0)
Default

Start tracing wires. Or you could go back to the keyswitch that you know was causing problems.
__________________
2002 665 Prairie
FPS 12:1 pistons
FST Stage II Cams
Mild porting
Crossover intakes
Modded airbox
Full Muzzy
Dalton weights
VFJ Springs
Other weird stuff

2011 Stratos 186XT Bass Boat
Mercury Optimax 115hp
Minn Kota 70lb 24v trolling motor
Lowrance Electronics
NovaKaw650 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 04:20 PM   #6
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Sep 2011
Location: Michigan
Posts: 8
View bigbubbalouie's Photo Gallery(0)
Default

it is turning over by jumping the solenoid, will it start by doing that. if its not starting but turning over by jumping the solenoid, do i have electrical problems, or other problems?
bigbubbalouie is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 04:35 PM   #7
Senior Member
Feedback Score: 3 reviews
 
NovaKaw650's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 8,209
View NovaKaw650's Photo Gallery(0)
Default

All you've done is proved that the selonoid and starter work. You haven't done anything to correct the lack of fire to the spark plug and lack of power to trigger the selonoid.
__________________
2002 665 Prairie
FPS 12:1 pistons
FST Stage II Cams
Mild porting
Crossover intakes
Modded airbox
Full Muzzy
Dalton weights
VFJ Springs
Other weird stuff

2011 Stratos 186XT Bass Boat
Mercury Optimax 115hp
Minn Kota 70lb 24v trolling motor
Lowrance Electronics
NovaKaw650 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 06:23 PM   #8
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Sep 2011
Location: Michigan
Posts: 8
View bigbubbalouie's Photo Gallery(0)
Default

ok so i found the electrical problem, it was the key switch. I removed it and bypassed it by connecting the two wires together and now my neutral light lights up!! When i try starting it, it back fires and smells very rich. Could i of flooded it, what else could be wrong! I know its going to be one thing after another. And after i fix this, i hope i can help others as frustrated as me
bigbubbalouie is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 01:12 PM   #9
Member
Feedback Score: 0 reviews
 
lilclay12's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: st.amant, LA
Posts: 30
View lilclay12's Photo Gallery(0)
Default

I NEED HELP TOO. I have a 2007 kawasaki bayou 250 that wont start. I went through a little bit of water and after that it wouldn't start the next day. I replaced the battery with a new one. But when you try to electric start it there is a clicking sound coming from the solenoid and the fuse was bad. so i got a new solenoid and replaced it but the same thing happens. It wont pull start either. i also checked the ground wire and nothing is wrong with it. SOMEONE PLEASE HELP ME WITH THIS. ANYBODY. I NEED HELP.
lilclay12 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 02:11 AM   #10
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Aug 2013
Location: New Brunswick, Canada
Posts: 27
View Shadallark's Photo Gallery(0)
Thumbs up

Quote: Originally Posted by bigbubbalouie View Post
ok so i found the electrical problem, it was the key switch. I removed it and bypassed it by...
Thank you very much for posting that this was your problem!

My 1997 Prairie 400 just recently had a similar issue (no lights on the dash, no solenoid click when turning on the key, no headlights, full battery). Based on your findings I opened up the ignition switch (key switch) and found that it was heavily corroded inside. I took a wire brush to both halves of the ignition switch to clean it all up and now everything is working fine again.

Have a great day everyone!

Shadallark
__________________
1997 Prairie 400
Shadallark is offline   Reply With Quote
Reply

Back to Top    Lower Navigation
Go Back   Kawasaki ATV Forum > Kawasaki ATV Performance / Maintenance / Technical > Kawasaki Brute Force/Prairie/Bayou

Tags
bayou, electrical, no power, wont start


Search tags for this page
1986 bayou doesnt always spark
,
1986 kawasaki bayou 300 wiring diagram
,
1986 kawasaki voyager no nutrual light cranks but wont start
,

1987 kawasaki 300 bayou no lights

,

1988 kawasaski bayou 300 no spark wont start

,

2004 kawasaki bayou 250 wont start

,
boat will not start with key will start if solenoid jumped
,
by pass ignition switch on kawasaki bayou 300
,
how to test a bayou 300 rectifier regulator
,

kawasaki bayou 300 no power

,

kawasaki brute force lights wont come on and wont crank

,

kawasaki prairie 400 wont turn over

,
what does an igniter on a kawasaki 400 bayou electrical system do
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kfx 400 wont start hinkelracing Kawasaki KFX450/KFX400 34 09-26-2011 08:25 PM
96 Prairie 400 won't start, electrical issue? mozy444 Kawasaki Brute Force/Prairie/Bayou 1 07-31-2011 10:08 PM
'03 400 wont start Thunder Sucker Kawasaki KFX450/KFX400 3 01-12-2011 06:55 PM
06 kfx 400 wont start? chris1234 Kawasaki KFX450/KFX400 9 03-26-2010 05:49 AM
v-force wont start now. wont turn over 2qk4u Kawasaki KFX700 V-Force 1 10-28-2007 08:24 AM

» Discount Tire
Motosport.com

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 04:50 AM.